Velsen bindt de strijd aan met de beruchte fatbike-bende. Raadsleden roepen op om samen met omliggende gemeenten de bende aan te pakken. Burgemeester Dales benadrukt de ernst van de situatie: “Ouders hebben verhalen verteld, waarbij ik kippenvel kreeg.” 

In de regio van Velsen tot Heemstede zorgt een groep van naar schatting ongeveer 50 jongeren voor overlast en onrust. Op hun fatbikes racen ze van de ene naar de andere locatie op zoek naar jonge slachtoffers, die vervolgens geïntimideerd, bedreigd en mishandeld worden.

Gisteren diende Bas Koppes van de VVD Velsen samen met zes andere raadsfracties een motie in. In deze motie wordt opgeroepen tot een gezamenlijke, gecoördineerde aanpak met de gemeenten Haarlem, Bloemendaal, Heemstede en Hillegom, waar zich dezelfde problemen  voordoen. Ook wordt er gevraagd om een duidelijke en transparante communicatie vanuit de gemeente over de voortgang van deze aanpak.

Al mee bezig

In de raadsvergadering deelde de burgemeester Dales mee dat hij zich al langer bezighoudt met de problematiek. “Ik kan met grote overtuiging zeggen dat dit voor mij absoluut topprioriteit heeft. Verschillende belanghebbende partijen zitten op één lijn en zijn gemotiveerd om zich intensief bezig te houden met deze kwestie.”

Ouderavond

In een ouderavond die hij eerder organiseerde, nodigde hij ouders van de betrokken jongeren uit om zich uit te spreken. Daaruit bleek dat de situatie complex is. “Het is vaag hoe het zit tussen daders en slachtoffers, omdat je ziet dat kinderen anderen in elkaar slaan, ter voorkoming dat zij in elkaar worden geslagen.” 

Om deze reden doet burgemeester Dales een dringende oproep aan betrokkenen om vooral aangifte te doen. Hij onderstreept dat er momenteel een gebrek is aan dergelijke meldingen en aangiftes, wat het aanpakken van dit probleem bemoeilijkt. De burgemeester van Heemstede heeft dezelfde oproep gedaan.

Initiatief

Velsen neemt het initiatief om op regionaal niveau met verschillende burgemeesters, politie en OM om de tafel te gaan en te kijken hoe de kwestie kan worden aangepakt. 

Heeft u ervaring met deze bende neem dan contact op met de redactie.