Dat uitgerekend voetbalclub Telstar vier spelers morgen weigeren in regenboogshirt te voetballen is opvallend te noemen. Het was namelijk de club uit Velsen-Zuid zelf die het shirt in regenboogkleuren een aantal jaar terug in het betaald voetbal introduceerde. Een oudgediende en betrokkenen roemen de voetbalclub en omschrijven het als een pionier wat betreft inclusie binnen het betaald voetbal.
“Telstar staat bekend als een club die op de barricades springt voor iedereen”, vertelt Dennis Bliek. Bliek heeft tien jaar lang, van 2011 tot 2021 gewerkt bij de club. Hij vertelt dat Telstar altijd de ambitie had om een afspiegeling te zijn van de samenleving, want voetbal is voor iedereen. “Ongeacht achtergrond, beperking of seksuele geaardheid”, benadrukt hij.
Uniek in Nederland
Telstar was de eerste club in het Nederlands voetbal die speelde in een regenboogshirt uit steun voor inclusiviteit en diversiteit. Het idee ontstond in 2017 tijdens een gesprek tussen Telstar en de John Blankenstein Foundation, een stichting die zich inzet voor diversiteit en acceptie binnen de sport, met name in de context van homoseksualiteit. Karin Blankenstein, de zus van de in 2006 overleden scheidsrechter die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit, zat aan tafel en weet het nog goed. De shirts hangen zelfs nog in haar kantoor.
“Het was echt uniek”, vertelt ze. Samen met Telstar presenteerde ze het shirt vol trots op het veld en in de kleedkamer. Iedereen was enthousiast. “Je merkte dat een groot gedeelte van Telstar er gewoon achter stond, inclusief de spelers, supporters en alle werknemers.”
Op 15 oktober 2021 speelde zowel Telstar als FC Volendam in regenboogshirts tijdens de zogenaamde ‘vissersderby’. Ook dat was een primeur, want nooit eerder pasten tijdens één professionele voetbalwedstrijd beide teams hun tenue aan voor dit thema.
Het zijn gebeurtenissen als deze die ervoor zorgde dat Telstar uitgroeide tot de vooruitstrevende club die het vandaag de dag is. “En een groot deel daarvan is wel te danken aan Pieter de Waard”, legt Bliek uit.
Voorloper
Onder het bewind van oud-directeur Pieter de Waard groeide Telstar uit tot een ware voorloper van inclusiviteit binnen het voetbal met talloze acties, onder andere voor inclusiviteit en tegen racisme. In juni dit jaar verliet hij de club na 23 jaar om zich op nieuw dingen te richten. “Hij begreep als geen ander hoe de rol van een voetbalclub hoort te zijn binnen een community”, legt Bliek uit. Blankenstein onderstreept dit. “Als hij er niet was geweest, weet ik niet of Telstar ooit in een regenboogshirt had gespeeld”, vult ze aan.
Dat maakt het voor hen ook extra pijnlijk dat vier spelers weigeren het regenboogshirt morgen aan te trekken. “Het is ontzettend jammer dat ze het niet willen. Om wat voor reden dan ook”, aldus Blankenstein. “Maar zij hebben natuurlijk ook recht op hun mening.”
Volgens zowel Bliek als Blankenstein is het weigeren van het shirt een kink in de kabel van Telstar, maar betekent dit allesbehalve de ondergang van Telstar als vooruitstrevende ploeg. Blankenstein zal de club in ieder geval zeker niet de rug toekeren. “Het blijft gewoon een leuke club”, aldus Blankenstein. “Klaar.”
Toch moet Bliek nog wel iets van het hart. “Ik vind het jammer dat een deel van de reacties op het weigeren van het shirt een racistische ondertoon hebben”, legt hij uit. Hij doelt hiermee op online speculaties dat de spelers haat zouden dragen richting homoseksuelen vanwege hun afkomst. “Zo ken ik die jongens niet en dat is het laatste waar we naar toe moeten. Dat is niet de Telstar-mentaliteit.”
Oud-directeur Pieter de Waard liet weten de aankomende tijd niet te willen reageren op alles omtrent Telstar.