De Plesmanweg in Beverwijk staat een grondige renovatie te wachten. Vanaf april volgend jaar zal de verkeersader zes maanden buiten gebruik zijn. Volgens de gemeente zou de weg onderhoud nodig hebben aan onder meer scheuren in het asfalt.

Slecht aan toe

De Plesmanweg zou er zo slecht aan toe zijn dat het volgens de gemeente een compleet nieuwe fundering en asfaltlaag nodig heeft. Omwonenden vrezen ondertussen dat hun buurt moeilijker bereikbaar zal zijn.

Bovendien herkennen zij het beeld van de gemeente niet, dat er scheuren in de weg zouden zitten. “Ik zie geen scheuren, maar er wordt wel gescheurd”, zegt een buurtbewoner. “Ja, er wordt hier vaak te hard gereden en er zijn hier veel fietsers die gevaar lopen,” aldus een medewerker van de supermarkt.

De gemeente wil met de werkzaamheden ook iets doen aan de verkeersveiligheid voor fietsers. De fietspaden krijgen een opknapbeurt en worden breder. Mevrouw Fijlinck woont aan de Plesmanweg: “Ik denk vaak: hoe kan het toch zo vaak nog goed gaan? De oversteek voor fietsers is ronduit gevaarlijk.”

“Bij Winkelcentrum Wijkerbaan zie ik vaak fietsers rechtdoor oversteken, maar dan kom je op de stoep uit. Dan komen ze tot hun schrik auto’s tegen. Je moet als fietser twintig meter verder zijn waar het oversteekpunt is.”

Meerdere bewoners beamen dat het oversteken bij Wijkerbaan onoverzichtelijk is, maar de gemeente noemt dat kruispunt niet in haar plannen. Zij kondigt wel een aparte strook voor rechtsaf slaand verkeer aan richting de Blériotlaan. Dit zou de doorstroming van het verkeer verbeteren en het veiliger maken voor fietsers.

Extra reistijd

Automobilisten moeten door de werkzaamheden volgens de gemeente in april rekening houden met extra reistijd. De omleiding zal lopen via het nabijgelegen Heemskerk. De omleidingsroute loopt via de Binnenduinrandweg, Rijksstraatweg, Starweg en de Jan Ligthartstraat in Heemskerk.

Fietsers en voetgangers zouden geen oponthoud tegenkomen tijdens de werkzaamheden. Ondernemers vrezen ondertussen klanten te verliezen. De bloemiste van het winkelcentrum Wijkerbaan vindt het plan om zes maanden de weg af te sluiten “niet zo mooi. Hopelijk gaan ze de weg in stukjes aanpakken en niet alles in één keer, want dat zou mij wel klanten kosten.”

De gemeente belooft: “Het winkelcentrum en het President Kennedyplein blijven bereikbaar. De inrit van het Kennedyplein vanaf de Plesmanweg wordt wel enkele weken afgesloten voor verkeer. Reizen van oost naar west over de Plesmanweg blijft wel mogelijk.”

Tikkeltje anders

Naast alle bouwwerkzaamheden gaat de Plesmanweg er ook ietwat anders uitzien. De gemeente spreekt naast de verbreding van de fietspaden over de aanplant van extra bomen. Bovendien worden de verouderde verkeerslichten vervangen voor nieuwe exemplaren. Het is nog niet bekend wanneer welke delen van de Plesmanweg afgesloten zullen zijn voor de werkzaamheden in april.