De twee eigenaren van vier honden die in februari in beslag zijn genomen, zijn veroordeeld tot voorwaardelijke taakstraffen en een (tijdelijk) houdverbod van honden. Dit legde de rechtbank het duo op nadat de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) de honden ernstig verwaarloosd aantrof.

Het duo werd op 10 oktober veroordeeld nadat de LID drie husky’s en een herdershond aantrof na een tip bij het Landelijke Meldpunt Dierenleed. 

Ontlasting, urine en afval

Volgens de rechtbank is bewezen dat minstens een van de honden van december 2022 tot en met januari 2023 in een ernstig vervuilde bench en woning werd gehouden. Rondom de hond(en) werd afval, ontlasting en urine gevonden.

Een herdershond was te mager toen het LID het aantrof en had ‘een schrale voedingsconditie’. Dit kon volgens de rechtbank niet bewezen worden.

Houdverbod 

De vrouw (P.) is veroordeeld tot een geheel voorwaardelijke taakstraf van 40 uur. Als bijzondere voorwaarde krijgt zij een meldplicht bij de reclassering en een houdverbod van honden tijdens de proeftijd van twee jaar. 

De man (H.) is veroordeeld tot een geheel voorwaardelijke taakstraf van 40 uur. Ook hij krijgt een houdverbod tijdens een proeftijd van twee jaar. Alle vier de honden zijn in beslag genomen. Beide verdachten zijn in hoger beroep gegaan.