Velsenaren krijgen een gratis cursus om levens te kunnen redden. Daarbij leren ze hoe ze een AED moeten gebruiken en hoe ze moeten reanimeren. Van groot belang, vindt Sandra Okker van het Rode Kruis. “Iemand kan maar zes minuten zonder zuurstof en de ambulance is eigenlijk altijd te laat.”

De cursussen worden betaald door de gemeente en gegeven in het kader van de Week van de Veiligheid, die van 9 tot en met 15 oktober duurt. 

Sandra Okker is blij dat ze de cursussen mag geven. Die kunnen het verschil maken. “De aanrijtijd van een ambulance is tien tot vijftien minuten. Net te lang. We willen daarom zoveel mogelijk mensen in de omgeving hebben die kunnen reanimeren, zodat die als eerste hulp verlenen. Heel cru gezegd: als mensen niks doen is de persoon sowieso overleden.”

Cursussen

In de Week van de Veiligheid geeft Sandra twee cursussen. Een algemene cursus reanimeren van 1,5 uur en een training over werken met een AED van 2,5 uur. “Na afloop van die cursus krijgen mensen als ze slagen een certificaat en zijn ze burgerhulpverlener. Ze kunnen dan opgeroepen worden om te helpen bij een reanimatie.” 

De korte cursus is wat meer ‘snuffelen’, vertelt Sandra. “De groepen zijn daar groter met tien deelnemers per groep. Bij de andere zijn dat er zes.”

Certificaat

De AED-cursus is een spoedcursus levens redden, legt Sandra uit. “Je leert het gebruik van de AED, hoe moet je bellen, wie ga je bellen, hoe ga je een ademhaling controle uitvoeren en hoe moet je handelen? Hoeveel borst compressies geef je en hoe diep? Vervolgens heb je genoeg tijd om te oefenen waar we een mooie pop voor gebruiken.”

Toch slaagt niet iedereen na afloop. “Soms komt er iemand op de cursus die niet op zijn knieën kan zitten. En vraagt : ‘Mag het slachtoffer niet op de tafel?’ Daar vind je ze normaalgesproken ook niet, zeg ik dan. Dus nee. Sorry, maar daar gaan we daar geen certificering voor afgeven.”

Vrijwillig

Sandra geeft de training vrijwillig, omdat ze weet hoe cruciaal hulp is. “Ik vind het heel belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kunnen reanimeren, dat ze durven en niet weglopen. Dat ze niet in een kringetje om het slachtoffer gaan staan en elkaar gaan aankijken.”

Ze hoopt met de cursus mensen net over de drempel te krijgen, zodat ze niet de andere kant op kijken maar actie ondernemen. 

De vier AED workshops worden op 9 oktober gegeven en de reanimatiecursussen op 13 oktober. Inschrijven kan via www.samenspelvelsen.nl.