Recht uit het hart, dat is de oproep van Sharon van Wilgenburg uit Wijk aan Zee. Ze vraagt om een kleine donatie voor het gezin van haar beste vriendin en dorpsgenoot Sylvia van Amersfoort. Sylvia’s dochter Lotte (10) heeft namelijk een chronische darmziekte en dat is niet altijd even makkelijk voor het gezin. De reacties zijn gelukkig hartverwarmend. 

Talloze keren werd Lotte opgenomen in het ziekenhuis en geopereerd. Toen kreeg ze een paar jaar geleden een stoma. Niet fijn voor het vrolijke, sociale meisje dat Lotte is.

Dat wil zeggen: als ze zich niet ziek voelt. Want Lotte heeft ondanks de pittige medicijnen nog vaak buikpijn. Met de stoma is het er helaas niet beter op geworden, sterker nog: die brengt zelf ook weer problemen met zich mee.

De stoma heeft een naam: Piet

“Het is wat het is”, vertelt Sylvia. “De stoma speelt een grote rol in ons gezin, daar zijn we altijd heel open over. We hebben ‘m Piet genoemd, hij hoort er gewoon bij.”

Sylvia: “We vieren zijn verjaardag en als hij vervelend is, kunnen we lekker boos op ‘m worden. Dat helpt, dan kunnen we er daarna weer om lachen. We hadden alleen gehoopt dat Lotte haar leven weer een beetje terug zou krijgen. Dat is jammer genoeg niet het geval.”

Want de ziekte en de stoma gooien maar al te vaak roet in het eten. Dagjes uit die in het water vallen, weekendjes weg die vroegtijdig moeten worden afgebroken. Als er iets leuks in het verschiet ligt, houden ze er al rekening mee dat het niet door zal gaan.

Vriendin Sharon vindt dat verdrietig, voor het hele gezin. “Keer op keer is het mis. Je denkt, wanneer houdt het op? En: hoe houden jullie dit vol? Ik kan me niet voorstellen hoe dat moet voelen, hoe sterk je moet zijn.”

Wat daar nog bovenop komt, zijn de hoge kosten. Niet alleen voor medicatie, maar ook voor benzine en het parkeren tijdens de vele bezoekjes aan het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam. Het loopt behoorlijk in de papieren en zorgt voor extra stress.

 Sharon: “Ze klagen nooit, maar ik weet dat het speelt. Sylvia is nog meer gaan werken, maar er blijft weinig over. Ik liep maar te piekeren, je kunt zo weinig doen. Tot ik dacht: wat kan ik wél doen? Gewoon een beetje verlichting brengen.”

Toen Lotte deze week wéér werd opgenomen, nu met een nierbekkenontsteking, besloot Sharon een kleine crowdfunding-actie te starten en stuurde ze haar hartenkreet het dorp in. Daar werd snel veel op gereageerd. Sharon, lachend: “Ik had het stiekem willen doen, maar dat duurde niet lang. Nu gaat het heel hard op de teller. Mooi, want alle beetjes helpen!”

Sprakeloos

“Het is zo bijzonder wat mensen allemaal voor ons doen, ik kan er emotioneel van worden”, vertelt Sylvia. “Nu deze oproep weer van Sharon. Dat is fantastisch, heel lief. Ze kent de meiden al van kleins af aan, ik kan altijd bij haar terecht. Dit hadden we totaal niet verwacht en we zijn er eigenlijk een beetje sprakeloos van.”

Voor Sharon is het niet meer dan normaal dat je doet wat je kunt: “We zijn al zo lang vriendinnen, dan ben je er gewoon voor elkaar, door dik en dun. Lotte is woensdag weer thuisgekomen uit het ziekenhuis. Hopelijk kunnen ze nu snel iets leuks gaan plannen!”

Bekijk hier de crowdfundactie.