Al decennialang worden ze ook wel de IJmondse Stones genoemd. De Bintangs is dé band uit Beverwijk die net als evenknie Mick Jagger en z’n vrienden nog altijd optreedt. Nu krijgt de stevige bluesband na meer dan zestig jaar swingende muziek een blijvend monument: een nog te bouwen Bintangs brug. 

Bassist, zanger en levende legende Frank Kraaijeveld is meer dan zestig jaar leider van de Bintangs. In bovenstaande video zie je hoe blij hij is met de komst van de Bintangs brug.

Icoon IJmond

De band is een van de oudste nog spelende bands van Nederland en heeft een iconische status in de IJmond en ver daar buiten. Frank Kraaijeveld is de drijvende kracht achter zes decennia vuige harde ‘Hoogovenblues.’

De band werd in 1961 door Kraaijeveld opgericht in Beverwijk.Samen met broer Arti Kraaijeveld (gitaar, zang) en Mijne Fernhout.

Legendarisch

Eerst speelden de jongens indorock (Bintangs is Indonesisch voor sterren), maar gingen al snel over tot een ruig soort rhythm & blues. Daarmee behaalden ze nationale en internationale successen. 

De optredens waren legendarisch en de Bintangs werden door recensenten de Nederlandse Rolling Stones genoemd. De Mick Jagger-achtige stem van Gus Pleines droeg daar aan bij, legt Kraaijeveld uit. Liedjes als Ridin’ on the L & N en Travelling in the USA horen volgens velen bij het IJmondse culturele erfgoed.

Bintangs volgens fans

In Maart 2024 moet de Bintangsbrug af zijn. De fans zijn in hun nopjes met de komst van het eerbetoon. Op social media regent het blije reacties.

De band heeft ook een superfan: niemand minder dan lokaal politiek zwaargewicht Hans Romeyn. De oud-burgemeester van Heiloo en oud-wethouder van Velsen draait in zijn mancave de cd’s van de Bintangs nog altijd grijs.

In onderstaande video legt hij uit wat volgens hem ‘het Bintangsgevoel’ is: