Vier studenten van de Haarlemse CIOS-opleiding (Centraal Instituut Opleiding Sportleiders, red.) vertrekken in maart met een groep medestudenten naar Albanië. Ze gaan daar heen om achterstandswijken een handje te helpen. Onder meer door scholen te helpen bij sportactiviteiten en door vrijwilligerswerk te doen in een ouderencentrum.

De organisatie ligt in handen van vier meiden: Marieke, Marika, Mayra en Beau. Ze zitten allemaal in het laatste jaar van de opleiding. Met een groep van 32 personen, waaronder medestudenten en twee mentoren, verblijven ze van 23 tot en met 30 maart in verschillende plaatsen in Albanië. 

Tekst loopt door na de foto.

Marieke van Vliet (19) komt uit Beverwijk en is één van de organisatoren. “We doen alle vier hetzelfde profiel, namelijk ‘Buurt, Onderwijs en Sport’ (BOS) en daar hoort jaarlijks een kamp bij. Vanwege corona is dat een aantal jaar niet doorgegaan en nu kan het weer. We hebben de opdracht gekregen om het Albanië-kamp te organiseren. Eén van onze docenten was in Albanië geweest en zo is het balletje gaan rollen.”

Geld ophalen

De vier hebben genoeg voor te bereiden. “We vliegen op Tirana. We hebben vorige week de tickets geregeld. Ook moeten we nog veel geld zien in te zamelen en bedenken welke activiteiten we daar gaan doen.” Het geld halen ze op via crowdfunding.

Zo hebben ze op school bijvoorbeeld ook een statiegeldbak geplaatst. “Daar kunnen flesjes in worden gedaan en wij leveren die dan in. Het geld besteden we vooral ten gunste van de mensen daar in de achterstandsbuurten.” Ook houden ze nog een loterij. “De winnaars mogen dan mee op de KNRM-boot in IJmuiden. Mijn vader werkt daar, dus dat is makkelijk geregeld”, legt Marieke uit. 

Tekst loopt door na de foto.

Armoedige gymzalen en sportvelden

Ze gaan eind maart naar Albanese basisscholen en een universiteit en gaan daar kijken hoe het met de sportactiviteiten en faciliteiten is gesteld. Ze hebben al gelezen en gehoord dat dat op dit moment soms niet zo best is. “Zo staan er in één van de gymzalen bijvoorbeeld wel volleybalpalen, maar er is geen net. En de enige bal die ze hebben, is een basketbal.”

Tekst loopt door na de foto.

En ze heeft meer verdrietige voorbeelden. “Dan is er bijvoorbeeld een sportveld net naast een afvalberg, waar het gras helemaal is platgetrapt. En in veel gymzalen is er schimmel. Het is er vaak niet veilig en gezond. Soms is er zelfs helemaal geen elektriciteit in een pand. We gaan ze helpen en ook sportlessen in het Engels geven.” Daarnaast gaat de groep ook nog vrijwilligerswerk doen in een ouderencentrum. 

Tekst loopt door na de foto.

De studenten gaan helpen waar ze kunnen, maar zullen zich als ‘sportstudenten’ vooral op het sportieve gedeelte richten. “We gaan ervoor zorgen dat ze daar in ieder geval goed en genoeg materiaal hebben om te sporten. We nemen weinig mee, maar gaan vooral daar veel spullen aanschaffen. Dat is dan ook weer goed voor de ondernemers. We kopen gewoon een hele sportwinkel leeg.”

Enthousiaste studenten

“Toen ik van de opdracht hoorde, wist ik meteen dat ik mee wilde gaan. Het lijkt me heel erg nuttig en interessant om Albanië op deze manier te leren kennen. Een hele andere cultuur waarschijnlijk. En het is natuurlijk mooi dat we iets kunnen betekenen voor de kinderen daar. Ik denk dat ik daar heel erg blij van ga worden”, vertelt Marieke enthousiast.

Dat laatste geldt ook voor de andere drie meiden, waarvan twee uit IJmuiden komen en één uit Nieuw-Vennep. Ze moeten overigens nog wel even snel wat Albanese woordjes en zinnetjes leren. 

Toekomstplannen

Marieke weet al wat ze gaat doen, als ze eenmaal klaar is met de CIOS-opleiding. “Ik wil dan naar de ALO (HBO-opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding, red.). Dan wil ik hetzelfde gaan doen wat onze docenten nu doen. En dan kan ik natuurlijk ook weer dit soort mooie reizen gaan maken”, lacht ze. 

De verrichtingen van de vier meiden en hun reis naar Albanië zijn onder meer te volgen via Instagram.